TR
HABER
6 Şubat 2025 Perşembe

BAKAN BAK DEPREMİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE KİLİS’İ ZİYARET ETTİ

BAKAN BAK DEPREMİN İKİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE KİLİS’İ ZİYARET ETTİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Kilis'te de 11 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, afette tüm hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adıyaman'da olduğunu, kabinedeki bakanların, AK Parti genel başkan yardımcılarının, milletvekillerinin deprem bölgesinde olduğunu dile getiren Bakan Bak, hükümetin, milletin, sivil toplum kuruluşlarının 6 Şubat depremlerinin ardından büyük bir seferberlik ortaya koyduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi, hükümetin, milletin destekleriyle bölgede büyük bir inşa ve ihya faaliyetinin başladığını dile getiren Bakan Bak, geçen hafta 201 bininci konutun anahtarının teslim edildiğini anımsattı.

Bu irade ve birlikteliğin devam ettiğini, yabancı bakanların böyle bir felaketin altından nasıl kalkabildiklerini sorduğunu belirten Bakan Bak, “Tabii bu milleti tanımıyorlar. Bu milletin geninde birliktelik, beraberlik ve güç var.” dedi.

Bakan Bak, deprem bölgesinde 125 milyar dolarlık hasar tespitinin yapıldığını, şu ana kadar hükümetin bölgeye 75 milyar dolarlık yatırım yaptığını aktararak, “Böylesine büyük bir yatırım yapmak kolay değil. Avrupa ölçeklerinde yeni bir ülke inşa ediyorsunuz. Gerçekten vatandaşın, milletin yanında olan hükümet var, millet var, sivil toplum kuruluşları var, bu dayanışma var.” diye konuştu.

“Son vatandaşımız sıcak yuvasına geçene, yerleşene kadar durmayacağız, sahada olacağız”

Bu yılın sonuna kadar konutların hepsinin tamamlanacağını ifade eden Bakan Bak, “Vatandaşlarımızın hepsini sıcak yuvalarına kavuşturuncaya kadar durmak yok sahada olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, kabine toplantılarının ilk gündem maddesinin deprem bölgesi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgeyi yakından takip ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Yaraları sarmak bize büyük güç veriyor. Son vatandaşımız sıcak yuvasına geçene, yerleşene kadar durmayacağız, sahada olacağız. Bu gücü sağlayan milletimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Milletimiz felaket sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımıza güvendi, onu yeniden seçti, destekledi. Muhalefettekiler deprem bölgesindeki insanlarımıza sitem ettiler. Hükümetimiz gayreti artırdı, devam ediyor. Son noktaya kadar, buraları ihya edene kadar sahada olmaya devam edeceğiz. Çok büyük bir acı. Bunun altından kalkabilmek kolay değil ama bunu başaran aziz Türk milleti var, sizler varsınız. Sivil toplum kuruluşları, komşuluk hakkı, dayanışma, akrabalıklarımız, kucaklaşmamız var. Pek çok insan evini açtı, yazlıklarını açtı, depremzedeler için evler kiraladı, destek verdi, herkes çalıştı. Bizler de 1 milyondan fazla vatandaşımızı yurtlarımızda misafir ettik. Devletimizin gücü ortada. Bunu başarabilen devlet kolay kolay görülmez. Avrupa'da küçük felaket oluyor onların çaresizliklerini görüyoruz. Genlerimizde olan bu dayanışma bizleri bu noktaya getirdi. Bundan dolayı çok mutluyuz, gururluyuz. Bu acıları hep beraber saracağız. Büyük felaketin üzerinden geleceğiz.”

Bakan Bak depremde hayatını kaybeden vatandaşların kabirlerini ziyaret etti

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, depremde hayatını kaybeden vatandaşların Asri Mezarlık'taki kabirlerini ziyaret etti.

Kilis'teki depremde 2 çocuğunu kaybeden Çetin ailesini de evinde ziyaret eden Bak, Ömer Faruk Kayabaş Camisi'nde düzenlenen mevlit programına da katıldı.

Bakan Bak, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Kilis'te gençlerle buluştu

Ardından Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen gençlik buluşmasına iştirak eden Bakan Bak, deprem bölgesinin kalkınması için büyük işler yapıldığını ve yapılmaya devam edildiğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak depremin ilk anından itibaren sahada olduklarını belirten Bakan Bak, "Bizim yurtlarımız depremzede vatandaşlarımıza ev olarak, konaklayacakları alanlar olarak tahsis edildi. Yaklaşık 1 milyonun üzerinde vatandaşımız yurtlarımızda kaldı. Burada sıcak çorbaları, yemekleri verildi, odaları zaten hazırdı." dedi.

Bakan Bak, deprem zamanı bakanlığın bölgedeki tesislerinin lojistik alanlar olarak kullanıldığını hatırlatarak, gelen yardımların bu tesislerden dağıtıldığını, spor salonlarının vatandaşların konaklaması için dizayn edildiğini ifade etti.

Bakan Bak: “Spor camiamız deprem esnasında sahadaydı”

Depremde spor camiasının da sahada olduğunu vurgulayan Bak, şunları söyledi:

"Kaybettiğimiz sporcu kardeşlerimiz oldu ama spor camiamız deprem esnasında sahadaydı. Bütün bakanlık personeli sahada depremzedelere yardım için çaba harcadı. Gerçekten herkesin gıpta ile baktığı büyük bir kenetlenme vardı. Destek olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Şu an 11 ilimizin olduğu bölgede büyük bir şantiye var, bu Avrupa'da bazı ülkelerin şehirlerden büyük, bazı ülkelerden de büyük. İhya ve inşa faaliyetleri her tarafta devam ediyor. Her tarafta yeni okullar, yeni fabrikalar tesisler yapılıyor. Sanayinin gelişmesi için çalışmalar yapılıyor. Böylesine bir işi ancak bu millet ve bu milletin gençleri başarır."

Bakan Bak, gençlere afetle ilgili eğitimlerini tamamlamalarını ve farkındalıklarını artırmalarını da önerdi.

Daha sonra Deveciler Mahallesi'nde kalıcı konutlara geçen ve vatandaşları ziyaret eden Bakan Bak, Kilis Valiliğini de ziyaret etti.