Proje Destekleri
Gençlik ve Spor Bakanlığınca, gençlerin ve gençlik gruplarının ihtiyaçlarını dikkate alarak, gençlerin kişisel ve sosyal gelişiminin desteklenmesi, potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine imkân sağlanması, karar alma ve uygulama süreçleri ile sosyal hayatın her alanına etkin katılımının artırılması, gençlik ve spor hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması ve yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine yönelik proje destek programları oluşturulmakta ve bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve öğrenci toplulukları desteklenmektedir.
Proje destek programları, eğitim, kültür, araştırma, sanat, bilim, girişimcilik, spor, gönüllülük, hareketlilik, katılım, sosyal uyum, bağımlılıkla mücadele ve Bakanlığın görev, yetki ve sorumluluk alanına giren diğer konularda, kalkınma planları, hükümet programları, politika belgeleri ve stratejik planlarda belirlenen hedef ve öncelikler dikkate alınarak hazırlanmaktadır.
PROGRAMLAR
- Gençlik Projeleri Destek Programı
Program ile gençlerin evrensel ve insanî değerlere sahip, milli ve manevi değerlerine bağlı, çevreye saygılı, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, girişimci, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan ve uluslararası alanda akranlarıyla rekabet edebilecek seviyede bireyler olarak kendi potansiyellerini tam anlamıyla gerçekleştirebilecekleri imkân ve zeminin oluşturulması amaçlanmaktadır.
Program kapsamında başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere üniversiteler, liseler, gençlik toplulukları ile kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan projelere destek verilmiştir.
2012-2020 yılları arasında 13 adet Gençlik Projeleri Destek Programı destek çağrısına çıkılmıştır. Bu çağrı dönemlerinde toplam 5114 proje desteklenmiştir.
Desteklenen proje temaları şu şekildedir:
- Sosyal Uyum
- Eğitim
- Mesleki Eğitim
- Meslek Edindirme
- Kültür ve Sanat
- Sağlıklı Yaşam ve Spor
- Gönüllülük
- Bağımlılıkla Mücadele
- Bilimsel Araştırma
- Yenilikçi Fikirler
- Gençlik Merkezi
- Mobil Gençlik Merkezi
- Kitap Kahve
- Afetten Etkilenen Gençlerin Güçlendirilmesi Destek Programı
Programın genel amacı, afetin gençler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, afete karşı mücadelede gençlerin direncini artırmak, afet bölgesindeki gençlerin kapasitesini ve potansiyellerini ortaya çıkarmaları için fırsatlar sunmak; gençlerin sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif alanlarda katılımcılığını güçlendirmektir. Destek programı, afet bölgesindeki gençlerin bilgi, beceri, deneyim elde etmeleri ve kapasitelerini artırmaları için destek sağlamanın yanı sıra afetle mücadelede sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini artırmaya da ayrıca önem vermektedir.
Programın özel amacı ise afetlere karşı mücadelede dirençli toplum misyonu kapsamında gençlerin katılımı ve farkındalıklarının güçlendirilmesi ile çok yönlü gelişimleri için yeni fırsatlar sağlamaktır. Program ile afetten etkilenen ve hassasiyet düzeyi yüksek olan gençlere çok boyutlu destek sunmak, gençlerin afet sonrası karşılaştıkları sorunlara yanıt üretmek ve böylece gençleri güçlendirmek hedeflenmektedir.
Afetten etkilenen gençlerin içerisinde bulunduğu yeni ve olumsuz durumları bertaraf etmeye odaklanan program kapsamında teklif edilen projelerin, gençlere ilham verici ve onları güçlendirici deneyim imkânı sunması, gençlerin temel ve özellikli hizmetlere aktif ve anlamlı erişimlerini hedeflemesi, eğitsel, kültürel, sosyal, sportif ve ilgili diğer hizmetler yoluyla potansiyellerini sağlıklı bir şekilde ortaya koymalarını sağlaması, gençlerin potansiyellerini ortaya koyarak güçlü bir sivil katılım duygusu kazandırması beklenmektedir.
Afetten Etkilenen Gençlerin Güçlendirilmesi Destek Programı 2024 çağrısına çıkılmıştır.
Programa, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri başvurabilecektir. Proje çağrısının kapsamı, kimlerin başvuru yapabileceği, proje desteğinin alt ve üst limitleri, talep edilen belgeler ve programa ilişkin diğer hususlar Afetten Etkilenen Gençlerin Güçlendirilmesi Destek Programı Başvuru Rehberi’nde yer almaktadır. Proje teklifleri hazırlanmadan ve başvuru yapılmadan önce söz konusu Program Rehberi ile Bütçe Hazırlama ve Uygulama Rehberi’nin dikkatle incelenmesi önerilmektedir.
Program kapsamında,
Desteklenecek proje bütçeleri:
Asgari : 600.000 TL, Azami: 1.000.000 TL’dir.
Proje başvuruları, e- Devlet ile Proje Destek Sistemi (PDS) (https://pds.gsb.gov.tr/) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Proje başvurusu proje yürütücüsü kurum adına proje koordinatörü tarafından yapılacaktır.
Proje başvuruları, 29.08.2024’te başlayıp 14.10.2024 saat 23.59’a kadar yapılabilecektir. Proje teklifleri, başvuruların PDS üzerinden elektronik ortamda hazırlanması ve başvuruyu yapan koordinatör tarafından onaylanması halinde tamamlanacaktır. Onaylanmayan proje teklifleri ön değerlendirmeye alınmayacaktır.
Proje teklifi destek sonuçları tüm başvuru sahiplerine e-posta yoluyla bildirilecek ve aynı zamanda web sitesi üzerinden açıklanacaktır. Proje Destek Sisteminde proje teklif sahiplerinin doğru ve hızlı başvuru yapmaları için hazırlanan Proje Destek Sistemi Kullanım Kılavuzunun indirilerek incelenmesi, belirtilen adımlar doğrultusunda başvuru yapılması önerilmektedir.
Proje Destek Sistemi Kullanım Kılavuzu indir.
Program Başvuru Rehberi indir.
Program Bütçe Hazırlama ve Uygulama Rehberi indir.
Program Görünürlük ve İletişim Rehberi indir.
Programa başvurmak için tıklayınız.