GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NIN 2023 YILI BÜTÇESİ TBMM’DE

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bütçe görüşmelerinde, GSB yurtlarında üçüncü faz sonuçlarını açıklayan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "3. faz neticesinde, talep karşılama oranımızın yüzde 97'ye yükseldiğini gururla, mutlulukla paylaşmak istiyorum" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, GSB yurtlarında üçüncü faz sonuçlarını açıklayarak, "3. faz neticesinde, talep karşılama oranımızın yüzde 97'ye yükseldiğini gururla, mutlulukla paylaşmak istiyorum" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda, bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin bir sunum yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlık yurtlarında üçüncü faz sonuçlarını açıklayan Bakan Kasapoğlu, talep karşılama oranının yüzde 97'ye yükseldiği bilgisini paylaştı.
Bakan Kasapoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin bir sunum yaptı. Bakan Kasapoğlu, 81 il 254 ilçede bir gurur abidesi gibi yükselen 800 öğrenci yurduyla, 850 binden fazla yatak kapasitesiyle dünyanın en büyük, en kapsayıcı yurt hizmetini gençlere sunduklarını bildirdi.
Bu ölçekte bir hizmetin, dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığına dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, "Bize en yakın Avrupa ülkesinde, bizimkinin ancak yarısı kadar bir yurt kapasitesi var. Dünyada 36 ülkenin nüfusu ise bizim yurt kapasitemizin altında kalıyor. 2002'de yalnız 190 adet ve 182 bin kapasiteye sahip yurtları, 21 senede sadece büyütmekle kalmadık, aynı zamanda eski yurtları yıkarak tamamını modernize ettik.Yurtlarımıza tam donanımlı bir yaşam merkezi olma vasfı kazandırdık. Yurtlarda ücretsiz internet, güvenlik, temizlik, eğitim ve atölye çalışmaları gibi imkanları gençlerimize sunuyoruz. Düzenli aralıklarla sosyal, kültürel, sportif faaliyetler, uyum programları, çeşitli kamp programları ve psikososyal destek çalışmaları yürütüyoruz." diye konuştu.
Öğrencilerin yurtlara yerleştirilme süreçleri hakkında da bilgi veren Bakan Kasapoğlu, başvuruların değerlendirmesinin 12 kamu kurumu tarafından tamamen dijital ortamda yapıldığını vurguladı.
İlk fazda rekor seviyede yüzde 80, ikinci fazda da yeni bir rekorla yüzde 92 yerleştirme oranına ulaştıklarını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, "Bugün de sizinle 3. faz neticesinde, talep karşılama oranımızın yüzde 97'ye yükseldiğini gururla, mutlulukla paylaşmak istiyorum. GSB (Gençlik ve Spor Bakanlığı) yurtlarına başvuran öğrencilerin yüzde 97'si yerleştirildi."dedi.
Öğrencilerin konaklama talebinin karşılanma oranının İspanya'da yüzde 6, Almanya'da yüzde 11, ABD'de yüzde 12, Fransa'da yüzde 15, İngiltere'de yüzde 24 olduğu bilgisini veren Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin ise başvuran 100 öğrenciden 97'sinin GSB yurtları çatısı altına alındığını vurguladı.
Bakan Kasapoğlu, yurtlarda öğrencilere sundukları imkanları anlatarak, yeni dönemde yurt ücretlerinde artış yapmadıklarını, beslenme yardımının da 2,5 kat arttığını hatırlattı.
Bakan Kasapoğlu, "Seyahatsever Genç Projesiyle" 81 ilin tamamında yurtları yaz aylarında gençlere açtıklarını ve 15 binden fazla gencin yurtlarda bu proje kapsamında konakladığını dile getirdi. Bakan Kasapoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği avantajları en iyi şekilde kullandıklarının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:
"Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında gençlerimiz, hiç şüphesiz sahip oldukları vizyon, enerji ve dinamizmle, en önemli değerimizdir. Genç kitleye hizmet üretiyorsanız; dinamik, çözüm odaklı ve hızlı aksiyon ortaya koyan bir yapıda olmalısınız. Gençlerin temsil ettikleri dünyayı, hayata yaklaşım biçimlerini, bakış açılarını ve gelecek perspektiflerini bir bütün olarak ele almalısınız. Genç odaklı, sürdürülebilir, erişilebilir, katılımcı ve paylaşımcı bir stratejiye sahip olmalısınız. İşte bakanlık olarak çalışmalarımızdaki temel yaklaşımımız budur. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, gençlerimizin bedensel, ruhsal ve fikri gelişimi imkanlarını artırmak, gençliğin kişisel ve sosyal gelişimini destekleyici politikaları önceliğimizdir. Onların kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine destek olmaya ve gençlerin karar alma ve uygulama süreçleriyle sosyal hayatın her alanına etkin katılımını artırmaya çalışıyoruz."
"2022'de 9 olan Gençlik Merkezi sayısı, 2022'de 419'a yükseldi "
Bakan Kasapoğlu, Bakanlığa bağlı Gençlik Merkezlerinin önemine dikkati çekerken, şunları kaydetti:
"2002’de sadece 9 olan Gençlik Merkezi sayısını 2022 Kasım ayı itibarıyla 419'a yükselttik. Bu merkezlere 3 milyona yakın gencimiz üye oldu ve aktif olarak faaliyet tasarladı. Hayata geçirilen tüm faaliyetlere, tüm gençler rahatlıkla erişebilsin, bakanlık çalışmalarından haberdar olabilsin diyerek üniversite kampüslerinde, okullarda, yurtlarda ve mahallelerde 'Genç Ofisleri' hayata geçirdik. 117'si üniversitelerde olmak üzere 345 adet Genç Ofis açtık ve mekanların sayısı da her geçen ay artmaya devam ediyor. Her ilçeye en az bir Gençlik Merkezi, her okula 1 Genç Ofis inşa etme konusundaki hedefimize emin adımlarla yürüyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl 'Gençlerin Bütçesi Gençlerde' diyerek, bakanlık çalışmalarında 'Hangi faaliyetlere ağırlık vermemizi istersiniz?' sorusunu gençlerimize sormuştuk. Dünyada bakanlık düzeyinde bir örneği daha olmayan bu e-Katılım uygulamasına 291 bin 975 gencimiz katılmıştı. Gençlerin talepleri doğrultusunda bu yıl, kariyer, gönüllülük, teknoloji ve çevre odaklı yeni çalışmalar uygulamaya koyduk. Bugün de 4 gencimiz bütçe çalışmasında bizimle birlikte."
Bakanlık olarak gençlere yönelik projeler hakkında bilgiler veren Bakan Kasapoğlu, özellikle teknolojik ve iklim değişikliği alanında yapılan faaliyetlerin önemine vurgu yaptı.
Kredi ve burslar
Türkiye’nin sosyal bir hukuk devleti olma misyonunu en güçlü şekilde burs ve kredilerde de gösterdiğini dile getiren Bakan Kasapoğlu, "2004'ten bu yana 5,9 milyon gencimize 24 milyar 327 milyon lira burs, 2002'den bu yana 16,5 milyon gencimize 62 milyar 260 milyon lira kredi ödemesi gerçekleştirdik. 21 senede burs ve kredilerden faydalanan kişi sayısını 9 kat, ödenen tutarı ise 19 kat artırdık. 2002'de 45 lira olan burs rakamı, bugün lisansta 850, yüksek lisansta 1700 ve doktorada 2550 lira seviyesindedir. Sadece 2022'de, 506 bin 61 üniversite öğrencimize burs, 913 bin 887 üniversite öğrencimize ise öğrenim desteği kredisi sağladık." Şeklinde konuştu.
Bakan Kasapoğlu, 2022 yılında Alan Yeterlilik Sınavında her bir puan türünde ilk 100'e girmiş 800 gence 'Cahit Arf Başarı Bursu' verdiklerini aktararak, "Öğrenim kredilerinde devrim niteliğinde bir adım atarak kredi geri ödemelerinde hesaplanan enflasyon tutarını ortadan kaldırdık. Yani bundan böyle gençlerimiz, üniversite eğitimleri boyunca kullandıkları kredi tutarı kadar meblağı, sadece ana parayı geri ödeyerek borçlarını kapatabilecek. Herhangi bir enflasyon farkı, ÜFE, TÜFE farkı, faiz gibi bir ödeme yapmayacaklar. 21 senede yapılan sessiz devrimlerle gençleri Türkiye Yüzyılı'nın ana aktörü yapacak yolun patikalarını meydana getirdik. Bu süreci ilmek ilmek işledik" ifadelerini kullandı.
‘’Yeni yüzyıl gençlerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı olacak"
21 senede kolay olmayan meseleleri çözdüklerini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genç odaklı hizmet ve eser siyasetiyle başardıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin ikinci yüzyılında gençlerin süreçlere daha fazla dahil olacağını anlatan Bakan Kasapoğlu, "Gençlerin küresel imkanlara erişimi artacak. Sesleri tüm dünyada daha gür çıkacak. Girişimcilikte, teknolojide, sosyal ve kültürel çalışmalarda, sanatta, kısacası her alanda gençlerimiz, güçlü Türkiye vizyonunun mihmandarı olacak. Yeni yüzyıl gençlerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı olacak" dedi.
Bakan Kasapoğlu, sporun tabana yayıldığı, spor kültünün yaygınlaştığı, her yaştan herkesin daha fazla spor yaptığı, tüm branşlarda dünyada liste başı sporcuların yetiştiği bir ülke olma yolunda Türkiye'nin, emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
Bakan Kasapoğlu, son 21 yılda sporda çok ciddi mesafe alındığına işaret ederek, "Spor politikalarında, spor tesislerinde, sporcu yetiştirme sisteminde en modern, en kaliteli, en teknolojik bilimsel yaklaşımları gerçekleştirdik. 21 sene önce maalesef sporda pek çok eksiklik vardı. Tesis yoktu, imkan yoktu, yeteri kadar antrenör yoktu; bırakın sahaları, kortları, pistleri, salonları, stadyumları… Pek çok vilayetimizde bir futbol topu dahi çok değerliydi. Uluslararası başarı için sporcu çıkaramıyor, branşlarda ülkemizi temsil edecek sporcu bulamıyorduk." diye konuştu. Bir zincirin halkaları gibi tüm reformları uç uca eklediklerini dile getiren Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Sabırla, dirayetle spor kültürümüzü inşa ettik. Gençlerimiz; fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimin ayrılmaz bir parçası spora bir hayat tarzı olarak yaklaşsınlar istiyoruz. İstisnasız 7'den 77'ye tüm vatandaşlarımız 7/24 tesislere erişsin istiyoruz. Aktif spor yapan genç, bağımlılıklardan uzak durur. Aktif spor yapan birey, sağlıklı ve zinde olur.
Spor politikamızı iki temel alan üzerinde şekillendirdik, kitle sporu ve performans sporu. Kitle sporunda temel prensibimiz tüm branşlarda spora erişimi güçlendirmek ve spora olan ilgiyi artırmaktır. Performans sporunda ise şanlı bayrağımızı dünyanın her yerinde göndere çektirecek, İstiklal Marşımızı en yüksek sesle dinletecek profesyonel sporcularımızı yetiştirmeyi arzu ettik. İki çalışma alanının da temelinde tesis ve spor imkanları var. Spor kültürü oluşturmak için evvela altyapınız olacak. Bu anlayışla kolları sıvadık. Spor tesislerini 81 vilayetimize köylere, mahallelere kadar yaydık. Bugün Anadolu'nun neresine giderseniz gidin, AK Parti hükümetlerinin mührü olan spor tesislerini, stadyumları, sahaları, pistleri, salonları, havuzları görürsünüz."
42 stat projesinin 36'sı tamamladı
Bakan Kasapoğlu, 20 bine yakın tesisi, hem bakanlık olarak hem de yerel yönetimler aracılığıyla Türkiye'ye kazandırdıklarını belirterek, "10 bin pota projemizin 8 bin 393'ünü tamamladık. Nüfusu fazla olan bölgelere olimpik, yarı olimpik yüzme havuzlarını, nüfusu az olan bölgelere ise çelik konstrüksiyon yüzme havuzlarını hizmete açtık. Yüzme havuzu sayımız 610'un üzerine çıktı. Bakanlığa ait 42 stat projesinin 36'sını tamamladık. 6 stadın yapım çalışmaları devam ediyor" şeklinde konuştu.
Bakan Kasapoğlu, Ankara Stadı'nın inşaatının başladığını hatırlatarak, "Stat sadece maç günleri değil yılın her günü aktif kullanılacak. 70 bin metrekarelik sosyal ve kültürel alandan oluşacak. 45 bin seyirci kapasitesi ve çok amaçlı salonlarıyla kütüphanesiyle müzesiyle, pek çok imkanıyla dünyanın en modern statlarından birini Ankara'mıza kazandıracağız"dedi.
Bakan Kasapoğlu, bir diğer büyük proje olan İstanbul Abdi İpekçi Spor Kompleksi'nin yerine inşasına başlanan Türkiye Basketbol Merkezi'nde ise çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.
Lisanlı sporcu sayısı 21 senede 12 milyon 450 bin 49'a yükseldi
Bakan Kasapoğlu, lisanslı sporcu sayısındaki artışa dikkat çekerek, "2002 yılında 278 bin 47 olan lisanslı sporcu sayısı, 21 senede 12 milyon 450 bin 49'a yükseldi." dedi. Bakan Kasapoğlu, lisanslı sporcuların yüzde 40'ının kadın sporculardan oluştuğunu ve bu oranın her geçen gün istikrarlı şekilde arttığını kaydetti.
Bakan Kasapoğlu, ilkokul 3. sınıf öğrencilerine uygulanan Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi'yle bugüne kadar 6 milyon 427 bin 393 gencin ölçümlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Branşlarda üstün yetenekli olanları Sporcu Eğitim Merkezleri'nde yetiştirme programlarına dahil ettiklerini anlatan Bakan Kasapoğlu, 49 merkezde 2 bin 525 sporcunun eğitim gördüğünü kaydetti.
Bakan Kasapoğlu, şu an Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'nde bin 247 sporcunun 2024 Paris ve 2028 Los Angeles Olimpiyatları'na hazırlandığını ifade etti.
Sporcu bursu ve elde edilen başarılar
Sporcu bursuyla "Eğitim mi yoksa spor mu?" ikilemine son verdiklerini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, milli sporcuların bu yıl elde ettikleri başarılara ilişkin ise şunları söyledi:
"Tokyo 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nda hem katılan sporcu sayısında hem de elde edilen madalya sayısında tarih yazdık. Sporcularımız 13 madalya ile olimpiyat oyunlarında, 15 madalya ile paralimpik oyunlarda ülkemizin kazandığı en yüksek madalya sayısına ulaştı. Oran 2022 Akdeniz Olimpiyatları'nda 108 madalya ile oyunlar tarihinde en yüksek madalya sayımıza ulaştık. Ev sahibi olduğumuz 5. İslami Dayanışma Oyunları Konya 2021'i, yine rekor üstüne rekor kırarak zirvede tamamladık. Sporcularımız elde ettikleri 341 madalyayla tüm milletimizi gururlandırdı. Son 4 senede, pandemiye rağmen toplam 19 bin 620 uluslararası madalya elde ettik. Sadece 2022'nin ilk 10 ayında, uluslararası organizasyonlarda bin 503'ü altın, bin 478'i gümüş, bin 579'u bronz olmak üzere 4 bin 560 madalya kazandık."
Spor kulüpleri ve federasyonlara yapılan desteklere ilişkin rakamları paylaşan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"21 yılda, 30 bin 950 spor kulübüne 332 milyon 917 bin 465 lira nakdi yardım yaptık. Spor Toto Teşkilat Başkanlığımız vasıtasıyla amatör spor kulüplerimize ise bu yıl 280 milyon 749 bin lira nakdi destek sağladık. Federasyonlarımızı da her daim güçlendirdik. Ekim 2022 itibarıyla 61 bağımsız spor federasyonuna 166 milyon 465 bin lira mali destek sağladık. Spor Toto Teşkilat Başkanlığımız vasıtasıyla ise 61 bağımsız spor federasyonunu 2021 yılında 459 milyon 200 bin lira, 2022 yılında 881 milyon 392 bin lira destekle buluşturduk."
"Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası"
Bakan Kasapoğlu, 75 yıldır konuşulan ve temenni edilen Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası'nı çıkardıklarına dikkati çekerek, "Kulüp ve federasyonlarımızdaki mali disiplini, sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlayacak bu yeni düzenlemeyle, Türk sporuna sağlam bir temel kazandırdık. Ayrıca yine Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesi Yasası'yla, spor müsabakalarında amacı saptıran, spekülasyonlara meydan sağlama potansiyeli olan koşulları ortadan kaldırdık. Yasal mevzuatlarla sporda centilmenliğin, temiz oyunun ve finansal disiplinin daha güçlü şekilde yer bulmasını tesis ettik." dedi.
Bakan Kasapoğlu, spor diplomasisini, kamu diplomasisinin alt alanı olarak, ülkeler arası diyalogları geliştirmek için etkin şekilde kullandıklarını, 40'tan fazla ülkeyle gençlik ve spor alanında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını anlattı.
Türkiye'nin önemli konferanslara ve spor organizasyonlara ev sahipliği yaptığını dile getiren Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi 17. Spordan Sorumlu Bakanlar Konferansı'nı Antalya'da gerçekleştirdik. 45 ülke ve 30'dan fazla uluslararası kuruluş, pandemi sonrası ilk defa ülkemizde bir araya geldi. Tüm üye ülkeler Türkiye'nin hem sportif altyapı, hem organizasyon kabiliyeti noktasında imza attığı başarıları ifade etti. Türkiye artık başkalarına, 'Siz nasıl yapıyorsunuz?' diye soran bir ülke değil, tüm dünyaya başarı hikayelerini anlatan bir ülkedir.
Geçen yıl Şırnak'ta Cudi Cup'ı ulusal formatta düzenlemiştik, bu yıl organizasyonu uluslararası hale getirdik. Cudi Dağları ünlü tenisçilerin, gençlerin raket sesleriyle yankılandı. Dünyanın en prestijli, en fazla takip edilen uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptık. Pandemi sonrası dönemde, 2021 yılında 170, 2022 yılında 176 uluslararası organizasyon ülkemizde gerçekleştirildi. Milyonlarca sporseveri bu vesileyle Türkiye'de ağırladık. Ülkemiz dünyanın pek çok yerinde yüzbinlerce saat canlı olarak yayınlandı. Bu yıl İslami Dayanışma Oyunları'nın 5'incisini Konya'da, Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsünü Bursa'da düzenledik. İki etkinlik de oyunlar tarihinin en yüksek katılımlı etkinliği oldu."
Bakan Kasapoğlu, "dopinge karşı sıfır tolerans" prensibinden asla taviz vermediklerinin ve yasa dışı bahisle mücadelede sağlam adımlar attıklarının altını çizdi.
"Türk sporunun da yüzyılı olacak"
Bakan Kasapoğlu, "Türkiye Yüzyılı"nda daha fazla sportif başarı elde edeceklerini kaydederek, "Sporcularımız hem yeni tarihler yazacaklar hem de ülkemizi en güzel şekilde temsil etmeye devam edecekler. Türkiye Yüzyılı'nda branş çeşitliliğimiz daha da artacak, Türk sporu daha da yakından tanınmaya başlayacak. Türkiye bir spor üssü olacak. Daha fazla gurur, daha fazla mutluluk yaşayacağız. Yeni yüzyıl, inşallah gençlerin olduğu kadar Türk sporunun da yüzyılı olacak." Diye konuştu.
Bakan Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı için öngörülen 2023 yılı bütçe ödeneğini de paylaştı. Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"745 milyon 784 bin lirası personel ve SGK giderleri, 472 milyon 785 bin lirası mal ve hizmet alımları, 34 milyar 671 milyon 571 bin lirası cari transferler, 4 milyar 762 milyon 310 bin lirası sermaye giderleri, 420 milyon 82 bin lirası sermaye transferleri, 25 milyar 472 milyon lirası ise borç verme giderleri olmak üzere toplam 66 milyar 544 milyon 532 bin lira olmuştur. Bu ödeneğin yüzde 1,12'sini personel ve SGK giderleri, yüzde 0,71'ini mal ve hizmet alımları, yüzde 52,10'unu cari transferler, yüzde 7,16'sını sermaye giderleri, yüzde 0,63'ünü sermaye transferleri, yüzde 38,28'ini borç verme oluşturmaktadır. Bakanlığımız 2023 yılı bütçesinin 7 milyon 866 bin lirası Bağımlılıkla Mücadele Programı, 1 milyar 881 milyon 74 bin lirası Gençlik Programı, 7 milyar 612 milyon 885 bin lirası Sporun Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Programına, 56 milyar 283 milyon 721 bin lirası Yükseköğretim Hizmetleri Programına, 758 milyon 986 bin lirası ise Yönetim ve Destek Programına tahsis edilmiştir. 2023 yılı bütçemiz, milletimizin bize emanetidir. Bütçemizi en verimli şekilde kullanacağız."
Bakan Kasapoğlu, milletvekillerinin sorularını yanıtladı
Görtüşmelerin ardından Bakan Kasapoğlu, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Yapıcı olan tüm eleştirileri not aldıklarını ve tamamını bakanlık olarak değerlendireceklerini belirten Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:
"Doğruyu yansıtmayan, spekülasyon olan, nitelik taşımayan, maalesef tamamen iddiadan ibaret olan pek çok ifade de işittik. Bu süreçte her bir eleştiriyi elbette cevaplamayacağım. Hakikaten aslı astarı olmayan işlerin peşinden koşacak halimiz yok. İyi niyet taşıdığını inandığım eleştiriye de gerekli cevabı ortaya kocayacağım. Gönlüm şunu arzu ederdi, eleştiri yapanların öneri ve projeyle burada olmaları, bize ışık tutmaları. Muhalefet anlayışı itibarıyla proje ortaya koyan tavrı geliştiremedik. Değerli muhalefetten şunu da beklerdim; İstanbul, İzmir, Ankara'da belediyecilik söz konusu. Burada geliştirilen gençlik projelerini, barınmayla ilgili ortaya konan yaklaşımları bize örnek olarak sunmanızı beklerdim. Maalesef bu anlamda daha çok ama çok mesafe kat etmemiz gerekecek."
Bakan Kasapoğlu, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener'in bütçe sunum kitapçığıyla ilgili eleştirisine ilişkin, "Bir broşür gündeme geldi. Tabii ben Sayın Şener'in AK Parti bütçelerini hem Genel Kurulda hem de diğer ortamlarda anlattığı günleri de çok iyi hatırlıyorum. 'Ah' dedim, 'nereden nereye' dedim. Yalan dünyadır maalesef. Çok iyi anlıyorum Sayın Şener, varoluşunuza yakışan huzursuzluğu görüyoruz. Derler ki 'İnsan kendine bakar.' Bizim ruhumuzu, zihnimizi bilen bilir. Bilmeyen de kendi gibi bilir. Takdiri elbette milletimiz yapacaktır." ifadelerini kullandı.
"Yurtlarda talep karşılama oranımız yüzde 97"
GSB yurtları üzerinden yapılan eleştirilere de cevap veren Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"8 milyon öğrenci üzerinden Türkiye'de barınma konusunu hesap edenler var. Bize, 'Rakamlarla gelmeyin.' diyorsunuz. Rakamlarla gelmeyip ne yapalım? Biz yaptıklarımızı, ortaya koyduklarımızı elbette rakamlarla izah edeceğiz. 8 milyon öğrenciye, 8 milyon yatak kapasitesi sağlanmasına yönelik kurgu, yaklaşım gerçekçi değil. 8 milyon öğrencinin yaklaşık yarısı uzaktan okuyor. Diğer yarısı örgün öğrenim, 4 milyon öğrenci. Bunların yarısında fazlası da ikamet ettiği şehirde okuyor, yani aileleriyle yaşıyor. 2022 yılında 850 bin 631 gencimiz örgün öğretimde üniversite kazandı. Bu öğrencilerin 502 bini ikamet ettiği şehirden ayrılarak okumaya gitti. Bu 502 bin öğrencinin 305 bin 80'i yurtlarımıza başvuru yaptı. Ara sınıfları da hesaba kattığımızda 430 bin 176 gencimizin başvurusunu aldık. Bilişim sistemimiz harika; torpilden, liyakatsizlikten bahsedilemez. 8 milyon yatak kapasitemiz olsaydı, 7 milyondan fazla yatak boş kalacaktı. Yurtlarda talep karşılama oranımız yüzde 97. Bu kolay bir iş değil. Bu Türkiye'nin başarısı ve gururudur. İzmir, İstanbul ve Ankara'da yedek öğrencimiz kalmadı."
İzmir'de belediyeye ait hiçbir yurdun bulunmadığının altını çizen Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"İzmir kaç yıldır sizde? Mesela İstanbul'da rahmetli Kadir Topbaş'ın yaptığı yurtları boyayıp hizmete aldınız. Bize somut örneklerle öneri sunun, biz buna açığız. Bilgiyi, tecrübeyi de paylaşmaya açığız. Hakikaten 'yurtlarda ranza' dediniz ya, biz iktidara geldiğimizde ranza oranı yüzde 92'ydi, şimdi ise yüzde 9,5. Yurt süreci dinamik bir süreç, biz bu sürecin dinamizmine uygun olarak bir yönetim anlayışı ortaya koyuyoruz. Gerektiğinde kiralama, satın alma yapıyoruz. Önemli olan o ihtiyacı en hızlı, en pratik ve en ekonomik şekilde çözmek. Talep bazen beklediğimizin üstünde olur, o zaman bahsettiğim metotlar uygulanır. Dört dörtlük bir altyapımız var."
Bakan Kasapoğlu, yurtlardan fotoğraflar da göstererek, "Öğrencilerin beslenmesi için günde 50 milyon lira kaynak ayrılıyor. Bu işi iyi yapamayanlara anında yaptırım uygularız, denetimlerimiz var. İstanbul'da 20 bin kapasiteli inşaatımız da devam ediyor, aralık sonunda da o da bitecektir. O eski döneme ait yurtları kapatıp yaptığımız yere taşıyacağız. Çok modern yurtlarımız en güzeliyle İstanbul'da olacak." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu, yurtlarda yapılan anket sonucu gençlerin memnuniyet oranının yüzde 93 olduğunu da dile getirdi.
Spor Toto tartışmalarına da cevap veren Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"Diyorlar ki '4 milyar 500 milyon liralık reklam harcaması yapmışsınız.' Spor Toto'nun harcama şekli, reklam karşılığı ve bu reklam gazeteye, televizyona verilen reklam değil. Ardahan'dan Edirne'ye kadar 6 bin 800 tesis var, reklamların gittiği yer burası. 4,5 milyarlık reklam nereye gitti? Atletizmden cimnastiğe, yüzmeden voleybola, basketbola kadar 2021 yılında 68 federasyona 901 milyon liralık reklam giderimiz var. 143 milyon lira da amatör ve profesyonel spor kulüplerinin altyapısını güçlendirme ve destekleme amacıyla harcandı. Bu da yine sizin yanlış algıladığınız reklam konusu. Esasına geliyorum, 3 milyar 500 milyon lira kamu kurum kuruluşlarına tesis yapımı... Devlette gizlilik olmaz."
Yıl başında burs, kredi ücretlerini güncelleyeceklerini belirten Bakan Kasapoğlu, kredilerle ilgili enflasyon farkını kaldırarak bir devrimi ortaya koyduklarını, yasalaşma sürecinin Mecliste devam ettiğini aktardı.
Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin genç dostu bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"ABD'de öğrenim ücreti kredisi var, biz de öğrenim kredisi diye bir şey yok. Harçları tarihe gömdük. Üniversitedeki gençlerin harçlardan haberleri bile yok. Bu da bir onurdur. 4 yıllık lisans eğitimi boyunca öğrenciler, ortalama olarak İngiltere'de 68 bin, Norveç'te 44 bin, Hollanda'da 34 bin dolar kredi kullanırken, Japonya, İsveç, ABD, Kanada, İsviçre ve Finlandiya'da 25 bin dolar kredi kullanıyorlar. İngiltere'de son 10 yılda lisans eğitim ücretleri 3 misline çıktı. Ücretsiz üniversite, enflasyon farkı olmadan faizsiz kredi ve 81 ilde yurt sembolik ücretlerde. Böyle bir tabloyu bir istikrar, vizyon, özveri anlayışı olmadan asla inşa edemezsiniz. 21 yıllık süreç bu altyapının inşa sürecidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bürokrasiyi, hantal mekanizmayı geride bırakan bir süreç. 'Türkiye Yüzyılı'nda çıtayı, standartları yükseltme gayesiyle yolumuza devam edeceğiz."
Bağımlılıkla mücadele
Bağımlılıklarla mücadele sporun önemli bir rol oynadığına işaret eden Bakan Kasapoğlu, "Bağımlılık hepimizin mücadele ettiği bir konu. Bu konudaki hassasiyetler için teşekkür ederim. Yeni gelişen bağımlılık türleri de var. Spor, bağımlılıkla mücadelede en önemli enstrümanlardan biri. O yüzden tesisleşme diyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu, sporu birkaç branştan ibaret görmediklerini vurgulayarak, "Zeytinburnu'nda Avrupa'nın en modern buz pistini açtık. 5 milyon kişiye pandemiye rağmen yüzme öğrettik. Bu ülkeden olimpiyatlarda, uluslararası arenada nice başarılı gençler yetiştireceğiz. Tüm bağımlılık türleriyle mücadelede, spor altyapısı olmazsa olmazımız. İstanbul'dan Ardahan'a kadar her yerde tesis var. Bu tesisleri, kötülüklerle mücadelede panzehir olarak elbette değerlendireceğiz." diye konuştu.
Bakan Kasapoğlu, faal sporcular içinde kadınların oranının yüzde 43 olduğunu, bu oranı daha da artıracaklarını kaydetti.
"Ankara Stadı bizim için prestij bir eserdir"
Ankara'da Ulus'taki eski 19 Mayıs Stadı'nın arazisinde yapımına başlanan yeni statla ilgili de bilgi veren Bakan Kasapoğlu, "Ankara Stadı bizim için prestij bir eserdir. İçindeki spor olanaklarıyla yaşayan bir merkez olacak. Ankara Spor Salonu ve millet bahçesiyle birleştiğinde dünyanın örnek merkezlerinden biri olacak. 2023'te güzel bir netice alacağız." diye konuştu.
Hiçbir zaman seçim endeksli çalışmadıklarını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, "21 yıldan beri işimiz, derdimiz üretmek oldu. Hiçbir şekilde üretmekten, eser inşa etmekten geri durmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki 'İnsan ölür, kalır eseri.' Bizim aslımız bu." dedi.
Bakan Kasapoğlu, genç işsizlikle mücadele ettiklerini ve bu anlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yaptıkları çalışmanın da meyvelerini vermeye başladığı belirtti.
Atletizm, jimnastik ve yüzme tesisleri yapmanın önemini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:
"Çok yakın zamanda yüzmede Türkiye'nin olimpiyat şampiyonunu göreceksiniz. Jimnastikte ve atletizmde de göreceksiniz. Türkiye artık kabuğunu kırmıştır. Dünyaya artık lider bir Türkiye var. Sayın Cumhurbaşkanımızın tarım koridoruyla ilgili misyonuna hanginiz hayran olmaz. İşte Türkiye bu; diplomaside, masada, sahada güçlü Türkiye var. Bu ülkenin gençleriyle, insanlarıyla 85 milyonuyla bir ve bütün olacağız. Üniversiteler bizim en önemli paydaşlarımızdan biri. Her gittiğim ilde üniversite ziyareti yapmaya çalışıyorum. Bağımlıkla mücadele anlamında üniversitelerimizi önemli paydaş olarak görüyorum. Bununla ilgili birlikte geliştirdiğimiz bağımlıkla mücadele enstrümanlarını sizlerle paylaşacağız. Bütçemiz 85 milyon başta olmak üzere, gençler ve sporcularımız için hayırlı olsun."
Görüşmelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
-
12 Mayıs 2025“SPOR TURİZMİ YATIRIMLARIYLA ORGANİZASYONLARI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
-
11 Mayıs 2025BAKAN BAK’TAN BEŞİKTAŞ BAŞKANI SERDAL ADALI’YA TEBRİK MESAJI
-
11 Mayıs 2025GALATASARAY ERKEK BASKETBOL TAKIMI İÇİN TEBRİK MESAJI
-
10 Mayıs 2025BAKAN BAK, MATTIA AHMET MINGUZZI SPOR TESİSİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI
-
10 Mayıs 2025BAKAN BAK’TAN SÜPER LİGE YÜKSELEN GENÇLERBİRLİĞİ İÇİN TEBRİK MESAJI
-
8 Mayıs 2025BAKAN BAK DUYURDU: “2025 GSB YAZ GENÇLİK KAMPLARI BAŞVURULARI BAŞLADI”
-
6 Mayıs 2025GSB YURTLARINDAN SOFRALARA 10 MİLYONDAN FAZLA ÖĞÜN TAŞINDI
-
4 Mayıs 2025BAKAN BAK’TAN HENTBOL TÜRKİYE KUPASI ŞAMPİYONLARINA TEBRİK MESAJI