‘’TÜRK-JAPON DOSTLUĞUNUN TEMELİNDE SEVGİ VARDIR’’
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde düzenlenen “Esaretten Özgürlüğe” adlı kitabın tanıtım etkinliğine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ‘’Spor tarihimizde elmas gibi parlayacak pek çok başarıya Tokyo'da imza attık. Tokyo 2020, her yönüyle asla unutamayacağımız ve mutlulukla hatırlayacağımız bir etkinlik olarak hafızalarımızda yer alacak’’ dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’nin spor tarihinde elmas gibi parlayacak pek çok başarıya Tokyo'da imza attığını vurgulayarak, ‘’Tokyo 2020, her yönüyle asla unutamayacağımız ve mutlulukla hatırlayacağımız bir etkinlik olarak hafızalarımızda yer alacak’’ diye konuştu.
Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları nedeniyle Japonya'da bulunan Bakan Kasapoğlu, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde düzenlenen “Esaretten Özgürlüğe” adlı kitabın tanıtım etkinliğine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu, Paralimpik Oyunları nedeniyle Japonya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘’Sporun birleştirici ve bütünleştirici yönünün en güçlü şekilde hissesildiği dünyanın en önemli organizasyonu içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Olimpiyat Oyunları'nda da yine burada, bu büyük heyecanı yaşamıştık’’ dedi.
Türkiye olarak pek çok ilki Tokyo'da yaşadığımızı kaydeden Bakan Kasapoğlu, ‘’Spor tarihimizde elmas gibi parlayacak pek çok başarıya Tokyo'da imza attık. Tokyo 2020, her yönüyle asla unutamayacağımız ve mutlulukla hatırlayacağımız bir etkinlik olarak hafızalarımızda yer alacak. Hem Olimpiyat Oyunlarını hem de Paralimpik Oyunları son derece başarıyla organize eden Japonya'yı yürekten kutluyorum’’ diye konuştu.
‘’Türk- Japon dostluğunun temelinde sevgi vardır’’
Bakan Kasapoğlu, Türk- Japon dostluğunun köklü bir geçmişi olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
‘’Dostluklar; paylaşımlar arttıkça, sevgiyi güçlendirecek vesileler çoğaldıkça sağlamlaşır, gelişir. Türk- Japon dostluğunun temelinde de sevgi vardır, karşılıklı hoşgörü ve anlayış vardır. Ülkelerimiz arasında mesafe ne kadar uzun olsa da milletlerimizin her fırsatta birbirleri arasında gönül köprüleri kurduğunu görüyoruz. Bizim Japonya’yla, Japon dostlarımızla yakınlığımız son derece köklü, son derece derin ve son derece samimidir. İşte bugün bir araya gelme vesilemiz olan Esaretten Özgürlüğe kitabı, Türk- Japon dostluğunu simgeleyen tarihi bir hadiseyi gözler önüne sermesi bakımından çok kıymetli…’’
Kitapta; Türk ve Japon askerlerinin I. Dünya Savaşı’nda karşıt cephelerde olmalarına rağmen yol arkadaşlığı kurması ve ardından kader birliği yapmasının destansı hikâyesinin anlatıldığını dile getiren Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Savaş ahlakı ve esaretin insan onuruna yakışır olması gerektiği iki milletin askerleri tarafından dünyaya haykırılıyor. Verilmiş bir sözü yerine getirmek için ortaya konan fedakarlıklar, Mehmetçik ve Samuraylar’ın sahip olduğu değerler, hayata geçirilen bu eserle ölümsüzleşiyor. Japon Komutan Tsumura’nın konuşmaları, gemiden ailesine attığı kartlar ve fotoğrafların yanı sıra Osmanlı Devleti’nin yazışmaları, Kızılhaç ve Kızılay’ın çabaları da belgelerle ortaya konuluyor. Hadisenin 100. yılında böyle bir eseri Türk ve Japon milletinin hizmetini sunmuş olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.’’
Bakan Kasapoğlu, Türk ve Japon gençlerinin, hem Türkçe, hem de Japonca olarak basılan bu eserle iki ülke arasındaki derin bağları daha iyi idrak edeceğine ve eserin gelecekte bu bağları daha da kuvvetlendirmek için dayanak noktalarından biri olacağına inandığını vurguladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı bir proje olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları sonrasında iki ülke dostluğunun kalıcı nişanesi olarak gördüğümüz bir kitap bu
Bakan Kasapoğlu, daha sonra olayın geçtiği Heimei Maru gemisinin Komutanı Yarbay Yukichi Tsumura’nın torunu Akazawa Shuhei’ye, Türk-Japon dostluğunun simgesi olarak bir plaket takdim etti.
Esaretten Özgürlüğe
Birbirine mesafe olarak uzak, vatan ve bayrak sevgileri aynı, mazlum ve masuma yönelik merhametleri ortak, insanlık onurunu ne pahasına olursa olsun koruyan iki ulusun tarihteki ikinci en büyük buluşmasını anlatan kitapta; Türk ve Japon askerlerinin I. Dünya Savaşı’nda karşıt cephelerde olmalarına rağmen yol arkadaşlığı kurması ve ardından kader birliği yapmasının destansı hikâyesi konu ediliyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış döneminde yani I. Dünya Savaşı’na dayanan Esaretten Özgürlüğe kitabında, Tsumura’nın konuşmaları, gemiden ailesine attığı kartlar ve fotoğrafların yanı sıra Osmanlı Devleti’nin yazışmaları, Kızılhaç ve Kızılay’ın çabaları da belgelerle ortaya konuluyor. Yıllarca esaretin ardından özgürlüğe kavuşan Türk askerilerinin anıları ise kitabın en etkileyici kısımlarından birini oluşturuyor.
-
9 Ocak 2025BAKAN BAK AA'NIN “YILIN KARELERİ” OYLAMASINA KATILDI
-
8 Ocak 2025GENÇLİK ÇALIŞANLARI MESLEK TANIMLARINA KAVUŞUYOR
-
5 Ocak 2025TÜRKİYE “BU TOPRAKTA İZİN VAR” TEMASIYLA SARIKAMIŞ'TA ŞEHİTLER İÇİN YÜRÜDÜ
-
1 Ocak 2025GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN ANMA YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEYECEK
-
31 Aralık 2024“SPORCULARIMIZ 2024 YILINDA 7 BİN 500 MADALYA KAZANDI”
-
30 Aralık 2024MİLLİ SPORCU BURSUNDAN SON 5 YILDA 1517 SPORCU YARARLANDI
-
29 Aralık 2024BEŞİKTAŞ’IN YENİ BAŞKANI SERDAL ADALI’YA TEBRİK MESAJI
-
28 Aralık 2024“GENÇLERİMİZİN ÜNİDES’E OLAN İLGİSİ MUTLULUK VERİCİ”